Patatten

Ieder voorjaar steken we zo’n 3.000 patatten in onze rijke poldergrond. Vanaf juli oogsten we de eerste vroege patatten en in september moet alles uit de grond. Je kan bij ons patatten bestellen via oogstaandelen.

Een oogstaandeel patatten koop je per aantal meter van ons grote veld. Je kan dus zelf kiezen hoeveel je bestelt, afhankelijk van je behoefte. Per lopende meter bed staan ongeveer zes planten en dit geeft een variabel aantal kilo’s oogst, afhankelijk van of het een goed of een minder goed jaar is.

De opbrengst van patatten kan heel erg verschillen van jaar tot jaar en dit heeft vooral met de hoeveelheid neerslag te maken. Bij droogte blijven de kilo’s laag en bij te veel regen is er kans dat de patattenplaag het groeiseizoen vroeg stil legt. De opbrengsten verschillen uiteraard ook nog per ras. We kiezen bewust voor grotendeels plaagtolerante rassen om het risico bij een natte zomer te beperken.

Door op voorhand een oogstaandeel te kopen, deel je in het landbouwrisico, zowel de overvloed als de tegenslagen, en dit is de basis van Community-Shared Agriculture (CSA). Je kan het samenvatten als “prijs vs. input (van de boer)” in plaats van “prijs vs. output” zoals in het klassieke supermarktsysteem.

Tijdens de loop van het seizoen krijg je af en toe een update over het werk en de toestand op het veld. Je kan ook altijd langs komen om de patatten zelf te zien groeien.

Rond half september oogsten we alle patatten. Het rapen doen we samen met de deelnemers: het ideale moment om kinderen warm te maken voor het veld en het buitenleven. We kunnen onze patatten enkele maanden bewaren zonder te veel kwaliteitsverlies. Er zijn nog afhaalmomenten half oktober en half november.

Je kan via het contactformulier aangeven dat je op de hoogte wil gehouden worden wanneer je terug oogstaandelen patatten kan bestellen.