Bij het Polderveld kan je via een oogstaandeel zelf je groenten en bloemen komen oogsten. Voor wie dit niet mogelijk is, kan op vrijdagavond groenten kopen op bestelling.

 

Op vier vaste momenten per jaar is er vers lamsvlees of schapenvlees beschikbaar. Onze bio schapen behoren tot een zeer robuust en zelfredzaam ras (Herdwick): ze werpen volledig zelfstandig hun lammeren, lopen jaarrond buiten en eten enkel gras en kruiden in de weide. Een deel van onze kudde kan je in de zomer bewonderen op de weiden naast het ziekenhuis AZ Zeno. Bram, onze ram, doet ieder najaar zijn job zodat we in maart/april een golf van jonge lammetjes kunnen verwachten.

We verkopen volledige of halve pakketten lamsvlees op bestelling. Een volledig pakket weegt ongeveer 4 tot 7 kg en bevat alle delen van het karkas: lamsfilet, lamsbout (gigot of versneden), lamskoteletten, roulade van de schouder, ragout en lamsgehakt. Zo gaat er niets verloren. Het schapenvlees verwerken we tot gehakt, worsten en hamburgers.

We houden ook kippen van eigen kweek (de lokale Izegemse koekoek gemengd met Brakel en Leghorn). Kippen zijn van oorsprong bosdieren, dus onze stevige scharrelaars kunnen onder de fruitbomen en tussen het struikgewas de hele dag door op zoek gaan naar frisse grassprietjes en lekkere insecten. Dat proef je duidelijk in de eieren die we verkopen aan onze deelnemers via ‘eierkaarten’.

Ieder voorjaar laten we zo’n 100 à 150 eieren uitbroeden om de volgende generatie polderkippen te verzekeren. In de loop van augustus/september is er dan stevig kippenvlees beschikbaar van onze hanen en oude soepkippen. We verkopen enkel niet versneden karkassen, ideaal voor in de oven of in volau-vent.


Je kan via het contactformulier aangeven dat je op de hoogte wil gehouden worden als er lamsvlees, schapenvlees of kippenvlees beschikbaar is.

In de winter van 2020-2021 hebben we een grote diversiteit aan fruitbomen en bessenstruiken aangeplant. Over enkele jaren verwachten we hier de eerste oogst die we zullen aanbieden via zelfpluk fruitaandelen.
Dit wordt geen klassieke boomgaard, maar een rijke aanplant van diverse soorten en rassen bomen en struiken. Het gaat om appels, peren, pruimen, perziken en abrikozen, maar ook minder evident fruit voor onze streken zoals vijgen, kaki's en granaatappels.

We willen op een zo natuurlijk mogelijke manier fruit telen, zoals ook de bomen in het bos vanzelf groeien, zonder veel snoeien, wieden of spuiten. Tussen de fruitbomen planten we snelgroeiende elzen en wilgen die beschutting geven aan de jonge fruitbomen. Het gras laten we lang groeien en bloeien zodat er veel insecten zich goed voelen. In de schaduw planten we bessenstruiken en op een apart stuk komen frambozen en bramen. Dit is helemaal boer Lieven zijn ding: uren heeft hij gezocht naar de juiste rassen bij kwekerijen in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Polen en zelfs Litouwen! We willen jullie dan ook iets heel bijzonders aanbieden qua vormen, kleuren en smaken. Wel nog een paar jaar geduld, want de bomen en de bodem hebben nog een lange weg te gaan voor er fruit aan komt.

Ieder voorjaar steken we zo’n 8.000 patatten in onze rijke poldergrond. Vanaf half juli oogsten we de eerste vroege patatten. Half augustus is er nog een oogstmoment en in september moet alles uit de grond. Je kan bij ons patatten bestellen via oogstaandelen.

Een oogstaandeel patatten koop je per aantal meter van ons grote veld. Je kan dus zelf kiezen hoeveel je bestelt, afhankelijk van je behoefte. Per lopende meter bed staan ongeveer zes planten en dit geeft een variabel aantal kilo's oogst, afhankelijk van het oogsttijdstip en of het een goed of een minder goed jaar is.

De opbrengst bij patatten kan heel erg verschillen van jaar tot jaar en dit heeft vooral met de hoeveelheid neerslag te maken. Bij droogte blijven de kilo's laag en bij te veel regen is er kans dat de patattenplaag het groeiseizoen vroeg stil legt. De opbrengsten verschillen uiteraard ook nog per ras. We kiezen bewust voor grotendeels plaagtolerante rassen om het risico bij een natte zomer te beperken.

Door op voorhand een oogstaandeel te kopen, deel je in het landbouwrisico, zowel de overvloed als de tegenslagen, en dit is de basis van Community-Shared Agriculture (CSA). Je kan het samenvatten als "prijs vs. input (van de boer)" in plaats van "prijs vs. output" zoals in het klassieke supermarktsysteem. Tijdens de loop van het seizoen krijg je af en toe een update over het werk en de toestand op het veld. Je kan ook altijd langs komen om de patatten zelf te zien groeien.

Het oogsten spreiden we over verschillende keren: ergens rond half juli, half augustus en half september. Het rapen doen we samen met de deelnemers: het ideale moment om kinderen warm te maken voor het veld en het buitenleven. We kunnen onze patatten enkele maanden bewaren zonder te veel kwaliteitsverlies. Er zijn nog afhaalmomenten half oktober, half november en half december.

Dit jaar telen we ook enkele oude en speciale rassen, die we aanbieden via de verkoop op vrijdagavond. Dan moet je denken aan ratte-patatten, amandelpatatten, maar ook rassen die luisteren naar de naam Blauwe Congo of Rode Emma.

Je kan via het contactformulier aangeven dat je op de hoogte wil gehouden worden wanneer je terug oogstaandelen patatten kan bestellen.

Sinds de zomer van 2017 telen we op een apart perceel groenten voor het AZ Zeno in Knokke-Heist en Blankenberge. Het ziekenhuis wil hiermee bewust inzetten op lokale, lekkere, seizoensgebonden en gezonde voeding. We werken op dit perceel van ongeveer 1 ha ook volgens het principe van Community-Shared Agriculture (CSA). Bij het begin van het seizoen maken we een teeltplanning in overleg met het ziekenhuis. Zo is er vraag naar knolselder, courgette, venkel,… en staan de creatieve koks ook open voor ‘nieuwe’ groenten zoals groenlof of appelaubergines. Op basis van deze teeltplanning maken we een kostenraming, inclusief een eerlijk inkomen voor de arbeid van de boeren. Alle oogst van dit perceel gaat integraal naar de keuken van het ziekenhuis. De groenten worden door ons geoogst in bakken, die we in de zomer dagelijks naar de keuken brengen.

Momenteel bereidt de keuken van het ziekenhuis zo’n 1200 maaltijden per dag. Van een aantal groenten zoals pompoen, knolselder en courgette kunnen we voorzien in vrijwel de volledige jaarlijkse behoefte. Onze groenten worden gesmaakt door de patiënten, maar ook in rusthuizen en kinderdagverblijven. De maatschappelijke voorbeeldfunctie is dus groot!

Lees hier een artikel uit De Tijd over ‘limousin met venkelpesto op het ziekenhuismenu’.

Bekijk hieronder een reportage uit het VTM Nieuws over de ‘Haute Cuisine’ bij AZ Zeno.

De boeren van het Polderveld vertrouwen op de kracht van de natuur en laten chemische pesticiden en kunstmeststoffen achterwege. Onze groenten zijn biologisch gecertificeerd, maar we doen veel meer dan wettelijk noodzakelijk.

Biologisch landbouw is zo oud als de landbouw zelf. De boeren van vroeger leefden in een rijke omgeving en kenden daarom minder ziekten en plagen. De dag van vandaag is diversiteit een codewoord in de biolandbouw.

Op allerlei manieren proberen we zo veel mogelijk biodiversiteit te creëren op en rond het Polderveld. Een houtkant houdt niet alleen de wind tegen, maar biedt ook nestgelegenheid aan allerlei vogels. De koolmezen houden de rupsen onder controle en een egel komt af en toe langs om zijn buik vol te eten met slakken. Bloemen trekken bestuivers aan, maar ook nuttige insecten. In de nestkast vlakbij broedt er een koppel torenvalken die de muizenpopulatie onder controle helpt houden.

Als boeren streven we naar een plek die barst van het leven. In de natuur is alles met elkaar verbonden. Een onevenwicht wordt snel hersteld. Is er een plaag van bladluizen, dan moet de boer in de eerste plaats geduld hebben en goed kijken. De lieveheersbeestjes, sluipwespen en zweefvliegen in de buurt zullen snel dichterbij komen om zich te goed te doen aan de bladluizen. Bij biologische landbouw gaat het erom een goed draaiend en robuust ecosysteem te creëren in dienst van de mens.

Hoe we werken:

  • We proberen maximaal de biodiversiteit te stimuleren als bescherming tegen ziekten en plagen. Er hangen nestkasten, we planten bomen en we zijn blij met onze poelen.
  • We doen geen of minimale bodembewerking om de schimmels, bacteriën, regenwormen en alle andere vormen van leven in de bodem zo weinig mogelijk te verstoren.
  • We zaaien veel groenbemesters: een mengeling van planten die de bodem bedekken, koolstof vastleggen en tijdens hun groei het bodemleven voeden via de wortels.
  • We bedekken de bodem zo veel mogelijk met afgestorven organisch materiaal als mulch om het bodemleven te beschermen tegen de weersinvloeden.
  • We gebruiken geen biologische gifstoffen die ook de nuttige insecten doden. In uiterste nood gebruiken we een bacteriepreparaat om rupsen onder controle te houden en ijzerfosfaat om slakken weg te houden van de jonge plantjes.

Iedere plant op het Polderveld staat met zijn voeten in de aarde en haalt met zijn wortels voedingsstoffen uit de bodem. Met een bodem rijk aan leven kunnen we er gerust in zijn dat de planten zich goed voelen en sterk zullen uitgroeien tot een gezond product. En ja dat proef je!

Zaaien, planten en onkruid wieden op het Polderveld gebeurt door een team van polderboeren en -boerinnen. Boer Lieven en bloemenboerin Jozefien worden in de zomer bijgestaan door één of meer werkkrachten. Regelmatig kan je ook een stagiair van Landwijzer op het veld vinden.

Boer Lieven is het Polderveld gestart in 2016 na de kneepjes van het vak te gaan leren bij bioboeren in Vlaanderen en Nederland. Daarvoor trok hij af en toe naar de regenwouden van Centraal-Afrika. Onder andere om op zoek te gaan naar een uitgestorven gewaande rode franjeaap in Congo-Brazzaville. Met grote inzet en overtuiging probeert hij vorm te geven aan het Polderveld: een plek die barst van het leven. De omschakeling van bioloog naar bioboer was dan ook niet groot. Het levende blijft boeien.

 

Bloemenboerin Jozefien besliste in 2018 haar leven om te gooien en een opleiding tot bioboerin te volgen. Ze kwam stage doen op het Polderveld, op enkele kilometer van de plaats waar ze opgroeide. Ze had het naar haar zin en is niet meer vertrokken. Nu werkt ze gedreven naast boer Lieven mee op het veld bij het zaaien, planten en oogsten van de groenten. Vanaf het voorjaar van 2021 kan je Jozefien twee dagen per week tussen de snijbloemen van bloemenpluktuin De Bloemenzee vinden.