Welkom bij Het Polderveld
Het Polderveld is een bioboerderij in Westkapelle. We kiezen vol overtuiging voor de principes van CSA-landbouw (Community-Shared Agriculture).
Op de vruchtbare poldergrond telen we allerlei groenten, kruiden en bloemen. Onze schapen grazen naar hartenlust op de oude polderweiden en tussen het struikgewas scharrelen kippen. Iedere zomer rapen we een paar duizend kilo patatten en over enkele jaren verwachten we ook de eerste oogst van onze fruitbomen.
Seizoensgroenten vers van het veld
Bij het Polderveld teken je in voor verse, lekkere en gezonde seizoensgroenten. Je ziet de groenten met eigen ogen groeien op het veld. Biologisch en lokaal geteeld, (h)eerlijker kan het niet.
De boeren van het Polderveld telen het hele jaar door een ruim aanbod van ongeveer 80 soorten seizoensgroenten en kruiden: niet alleen de courante, maar ook de minder gekende.
Community-shared agriculture
Het Polderveld is een zelfoogstboerderij in Westkapelle gebaseerd op de principes van CSA-landbouw (Community-Shared Agriculture). De boeren verbouwen groenten en jij komt zelf oogsten op het veld. Als deelnemer koop je een ‘oogstaandeel’ bij het begin van het seizoen en heb je vervolgens recht op jouw deel van de oogst. De oogst en de kosten worden dus gedeeld.
Het veld als ontmoetingsplek
Het Polderveld is meer dan groenten alleen. Het is een rustplek, een ontmoetingsplek, een plek die bruist van het leven. Er zijn vrijblijvende meewerkdagen en boerderijfeesten, en als deelnemer krijg je inspraak in de werking van de boerderij.
Fruit in de toekomst
In de winter van 2020-2021 hebben we een grote diversiteit aan fruitbomen en bessenstruiken aangeplant. Over enkele jaren verwachten we hier de eerste oogst die we zullen aanbieden via zelfpluk fruitaandelen.
Dit wordt geen klassieke boomgaard, maar een rijke aanplant van diverse soorten en rassen bomen en struiken. Het gaat om appels, peren, pruimen, perziken en abrikozen, maar ook minder evident fruit voor onze streken zoals vijgen, kaki’s en granaatappels.
We willen op een zo natuurlijk mogelijke manier fruit telen, zoals ook de bomen in het bos vanzelf groeien, zonder veel snoeien, wieden of spuiten.
Tussen de fruitbomen planten we snelgroeiende elzen en wilgen die beschutting geven aan de jonge fruitbomen. Het gras laten we lang groeien en bloeien zodat er veel insecten zich goed voelen. In de schaduw planten we bessenstruiken en op een apart stuk komen frambozen en bramen. Dit is helemaal boer Lieven zijn ding: uren heeft hij gezocht naar de juiste rassen bij kwekerijen in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Polen en zelfs Litouwen! We willen jullie dan ook iets heel bijzonders aanbieden qua vormen, kleuren en smaken. Wel nog een paar jaar geduld, want de bomen en de bodem hebben nog een lange weg te gaan voor er fruit aan komt.
Groenten voor het AZ Zeno
Sinds de zomer van 2017 telen we op een apart perceel groenten voor het AZ Zeno in Knokke-Heist en Blankenberge. Het ziekenhuis wil hiermee bewust inzetten op lokale, lekkere, seizoensgebonden en gezonde voeding. We werken op dit perceel van ongeveer 1 ha ook volgens het principe van Community-Shared Agriculture (CSA). Bij het begin van het seizoen maken we een teeltplanning in overleg met het ziekenhuis. Zo is er vraag naar knolselder, courgette, venkel,… en staan de creatieve koks ook open voor ‘nieuwe’ groenten zoals groenlof of appelaubergines. Op basis van deze teeltplanning maken we een kostenraming, inclusief een eerlijk inkomen voor de arbeid van de boeren. Alle oogst van dit perceel gaat integraal naar de keuken van het ziekenhuis. De groenten worden door ons geoogst in bakken, die we in de zomer dagelijks naar de keuken brengen.
Momenteel bereidt de keuken van het ziekenhuis zo’n 1200 maaltijden per dag. Van een aantal groenten zoals pompoen, knolselder en courgette kunnen we voorzien in vrijwel de volledige jaarlijkse behoefte. Onze groenten worden gesmaakt door de patiënten, maar ook in rusthuizen en kinderdagverblijven. De maatschappelijke voorbeeldfunctie is dus groot!
Lees hier een artikel uit De Tijd over ‘limousin met venkelpesto op het ziekenhuismenu’.
Bekijk hierboven een reportage uit het VTM Nieuws over de ‘Haute Cuisine’ bij AZ Zeno.